Učenici šabačkih seoskih i gradskih osnovnih škola, sinoć su učestvovali u radionici i predavanju na temu “Bezbednost na Internetu i društvenim mrežama” u CSU Šabac.

Gde su naša deca danas i kako provode svoje vreme? Odgovor znamo – na Internetu. Tu počinje ozbiljna priča, predavača i edukatora Katarine Jonev – analitačara politika sajber bezbednosti i edukator na temu zaštite dece i mladih na Internetu (http://www.katarinajonev.com/).

Cilj predavanja i radionice je podizanje svesti o problemu nasilja na internetu kao i uočavanje problema i opasnosti koje mogu da zadese najmlađe na društvenim mrežama.

Na slikovit način, pokazivajući deci primere potencijalnih opsnosti sa kojima se mogu susresti na društvenim mrežama, ali i primere onih koji su se dogodili – šabački osnovci su pažljivo slušali i učestvovala aktivno u predavanju, što je najbitnije. Da i sami ne bi postali nekom i nekada meta.

“Ako smo od njih deset, doprli do troje večeras, na putu smo do potencijalne promene. Suština je sledeća – sve ono što su Vas učili roditelji kada ste bili mali, npr: ne razgovaraj sa nepoznatima, ne otvaraj vrata nekome koga ne poznajes, ne uzimaj bombonu, ne sedaj u automobil sa osobama koje ne znaš….Sve to, tu osnovu kućnog i porodičnog vaspitanja primenite i na Internetu. Jednostavno je. – zaključila je Katarina”.

Galerija:

Foto: CSU Šabac

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube