Šabački đaci iz Osnovne škole “Stojan Novaković” ovog vikenda su bili  deo četvrtog po redu Geografskog kampa koji je organizovala istoimena škola – izvojena jedinica na Letnjikovcu u saradnji sa Centrom za stručno usavršavanje i Parkom nauke. U želji da približimo  zvezde deci, u gostima nam je bio Mobilni planetarijum, prava naučna 3D poslastica. Organizatori kampa i Društvo astronoma Srbije su na taj način želeli da približe astronomiju učenicima putem projekcije koja je prilagođena njihovom uzrastu. Ove godine su i najmlađi sugrađani imali priliku da budu deo ovog kampa, dečica iz PU “Naše dete” i da počnu na vreme otkrivati nebeska prostranstva.  Svojevrsni sferni bioskop bio je mesto gde su deca imala priliku da gledaju projekcije zvezdanog neba i neke od najzanimljivijih poznatih astronomskih pojava. U drugom delu kampa, učesnici su posetili Park nauke gde su ispred instalacije globusa DING imali predavanje o planeti Zemlji. Za sam kraj kampa, posetili su i Naučni klub Centra za promociju nauke koji se nalazi u okviru našeg CSU.

Program Geografskog kampa: 

Raspored kampa je sledeći: 18:00 otvaranje kampa u holu škole na Letnjikovcu
Peti razred: Orjentacija u prostoru (takmičenje u određivanju strana sveta na terenu, na osnovu objekata u prirodi) – organizator takmičenja Zoran Gajić; Fizičko-geografske odlike Letnjikovca-terenski prikaz (predavač i demonstrator Zoran Gajić)
Komete u Sunčevom sistemu – predavanje (autor predavanja Rada Burmazović, učenica drugog razreda gimnazije i polaznik škole astronomije u Petnici). Posle predavanja predviđena je radionica (iz oblasti astronomije)
Projekcija u Pokretnom planetarijumu

Šesti razred: Projekcija u Pokretnom planetarijumu
Mini orjentiring- takmičenje u veštini i brzini korišćenja planova grada –organizator takmičenja Zoran Gajić;
Kviz:Putevima Evrope (takmičenje u grupama u poznavanju država i gradova Evrope)
Sedmi razred: Projekcija u Pokretnom planetrijumu
Moj zavičaj –prezentacija nagrađivanih radova sa Republičke smotre talenata (Nataša Rakić i Ivana Marinković, učenice osmog razreda )
Kviz –Putovanje s kontinenta na kontinent ( takmičenje u grupama u poznavanju država i gradova sveta)
Posle 20:00 časova za sve učesnike je predviđeno javno posmatranje nebeskih objekata u organizacije Astronomskog društva „Ruđer Bošković”

Prilog RTV Šabac: https://www.youtube.com/watch?v=t66K0hTL8vM&t=8s

Galerija:

Foto: CSU Šabac

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube