FLL
Popunjen broj

Poštovani,

U petak 21.10. u 13 h u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu,  će biti održan prvi sastanak Lego lige  koju čine učenici OŠ “Stojan Novaković” i njihova nastavnica informatike Ivana Novaković sa direktorom Centra za stručno usavršavanje i gospodinom Alenom Piljkom, predsednikom i osnivačem LEGO lige u Srbiji iz  Naučno-tehnološkog parka u Beogradu.

Skupu će  prisustvovati i nastavnici informatike i nekoliko učenika iz osnovnih i srednjih škola našeg grada koji će asistirati i posmatrati otvaranje prvog LEGO kompleta i postavljanje prostirke za takmičenje u FLL-u.

Šta je FLL?

FLL je medjunarodni interdisciplinarni projekat koji decu uzrasta 9-16 godina uci o nauci i trudi se da ih zainteresuje za karijeru u nekoj od naucnih oblasti. Sastavljen je od nekoliko segmenata i deca se u okviru njega uce naucnom istrazivanju na zadatu temu koja se svake godine menja, konstrukciji i programiranju Lego robota kao i timskom radu kao jednom od najvaznijih komponenti celog programa.

Timovi se sastoje od 1-2 odraslih koji su vodje tima i mentor i 4-10 dece koja ucestvuju.

Tokom sezone deca istrazuju naucnu temu koja je izazov, trude se da iznadju inovativno resenje za neki problem vezn za tu temu i u isto vreme dizajniraju i programiraju robota koji autonomno resava zadatke na specijalnoj prostirci.
.

Dva najbolja tima putuju na dalje takmicenje u Sloveniju a potom moguce i u Evropu/svet

U osnovi, turnir na kraju predstavlja jedan veliki festival znanja koji sluzi da deca osete da je njihov trud cenjen i postovan.

Centar za stručno usavršavanje u Šapcu je potpisao trogodišnji ugovor saradnje vezan za Lego education sisteme u kojem će osposobiti jedan broj nastavnika i učenika da koriste robote koji su dizajnirani spevijalno za obrazovne ciljeve.