Centar za stručno usavršavanje Šabac je 21.7.2017. godine bio domaćin učesnika projekta “Energetski efikasna ekološka kuća od balirane slame”.

Evropski centar za ekologiju tokom 8 dana u Šapcu realizuje projekat “Energetski efikasna ekološka kuća od balirane slame” koji kroz Erasmus+ program finansira Evropska komisija. Cilj projekta je sticanje znanja i veština o upotrebi ekoloških materijala u arhitekturi i građevinarstvu, o energetskoj efikasnosti i smanjenju količine organskog otpada u prirodi. Učeći o gotovo zaboravljenim metodama gradnje energetski efikasnih kuća mladi učesnici će se osposobiti za zapošljavanje i samozapošljavanje u novim oblastima privrede, prenošenje stečenih znanja svojim vršnjacima i ostvarivanje većeg uticaja na donošenje odluka u svojim lokalnim sredinama. Istovremeno, oni se druže, putuju Evropom, upoznaju druge kulture i međusobno povezuju. U realizaciju ovog projekta pored mladih iz Srbije uključeni su i njihovi vršnjaci iz Italije, Češke, Rumunije, Makedonije, Albanije, Grčke i Turske, kao i osobe sa invaliditetom. Praktični deo projekta se izvodi na kući koju za sebe grade bračni par Đupovac, Nada i Milan, iz Šapca. Posle prvog seminara održanog u Italiji prošle godine i praktičnog rada u Šapcu, učesnike očekuje i seminar u Turskoj u novembru ove godine.

Evropski centar za ekologiju sprovodi projekat u koji je, pored 21 učesnika iz inostranstva, uključeno i 6 mladih iz Šapca. Ovaj projekat i drugi projekti iz Erasmus+ programa omogućuju mladima da steknu nova znanja i veštine koja treba da ih osnaže kao ličnosti i kao stručnjake i da im pomognu da lakše reše problem nezaposlenosti i da se više uključe u donošenje odluka u lokalnoj zajednici. Pozivamo sve mlade da nam se priključe jer kroz Erasmus+ program mogu potpuno besplatno da proputuju Evropu, sretnu nove ljude i upoznaju druge kulture.

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube