Tokom Evropske nedelje istraživača, od 14. do 28. septembra 2018. godine, u CSU Šabac je za pet dan održan ukupno 22 programa koje je realizovalo oko 50 demonstratora. CSU Šabac se potrudio da zajedno sa svojim partnerima na lokalu (osnovnim i srednjim školama, Narodni muzej Šabac kao i Bibliotekom šabačkom) osmisli i realizuje Nedelju istraživača.

Kroz realizaciju niza manifestacija od ponedeljka do petka realizovano je dvadeset dve aktivnosti. Svi zainteresovani od najmlađih do najstarijih imali su priliku da kroz različite programe predavanja, radionica i eksperimenata uživaju u programu.

Manifestacija nedelje istraživača započela je postavljanjem 30. instalacije u Parku nauke (reč je o vetrenjači) pa se nastavila kroz obilazak postavke Muzeja grada Šapca „Srpski Stounhendž“ kao i realizaciju različitih predavanja, radionica( kaligrafija, grnčarija, juvelirstvo, reparacija globusa…) i izvođenje eksperimenata (Tajni materijali, Belousov zhabotisky oscilatorna reakcija, eruptivni vulkan, Nobelovci i njihovi eksperimenti) do petka 28.09.2018. kada je manifestacija završena. U prva četiri dana Centar je posetilo preko 900 posetilaca, dok je glavnog dana „Noći istraživača“ Centar posetilo preko 800 posetilaca, učenika, profesora i ostalih zainteresovanih.

Uporedo sa dešavanjima u CSU Šabac u petak se u Biblioteci šabačkoj takođe obeležavala Noć istraživača tako da su zainteresovani imali priliku da prošetaju Šapcom i upoznaju se sa  važnim mestima gde su živeli i radili naši literarni velikani. Nakon šetnje održano je i predavanje na temu „Stare i retke knjige“.

 

Galerija sa fotografijama Evropska nedelja i Noć istraživača:

Foto: CSU Šabac i Biblioteka šabačka

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube