Izložbom naučnih instalacija i podelom diploma, u Šapcu je završen Dečiji naučni kamp, koji je po prvi put organizovan u saradnji Centra za stručno usavršavanje i Centra za promociju nauke iz Beograda.

#Kako_zvuči_nauka je centralna tema ali saznali smo još i kako zvuče vitamini, svemir, pa čak i ćelija! Razmišljali smo o tome i kako zvuči naš #grad_Šabac i sve to uz pomoć 3D štampača, 3D skenera, raznih alata, programiranja i aplikacija ideje smo pretočili u #ZVUK.

U okviru kampa, formirani su timovi i urađene četiri naučne instalacije:

1. Tema: Kako zvuči Sunčev sistem; naziv tima: Raspad sistema
2. Tema: Kako zvuči ćelija; naziv tima: Sinapsa
3. Tema: Kako zvuče vitamini; naziv tima: Pijačna filharmonija
4. Tema: Kako zvuči grad Šabac; naziv tima: Naučni Greeteri 015

Učenici sedmih i osmih razreda šabačkih osnovnih škola na zanimljiv i edukativan način usvajali su nova znanja, veštine i kroz praktične primere uvideli da nauka nije “bauk”.

-Veoma smo ponosni što su učenici učestvovali na kampu. Njih 25 sa gradskog i seoskog područja rado je prihvatilo izazov i kreirali su nove četiri instalacije na temu zvuk – ističe Tamara Pejić, stručni saradnik u Centru za stručno usavršavanje.

Manifestacija koju je #Centar_za_promociju_nauke darovao našem gradu, a koja neguje tzv. mejker kulturu, gde deca promišljaju, rešavaju probleme, ali i razmišljaju o dizajnu instalacija koje će sama napraviti tokom kampa. U ovom mejker konceptu sve je bazirano na procesu, a ne na ishodu. Četiri ekipe vođene naučnim demonstratorima će se u naredna četiri dana baviti temom #zvuka.

Koordinator šabačkog DNK bila je psiholog Jelena Joksimović koja se bavi procesima učenja i obrazovanjem dece, a u okviru CPN-a i programskim aktivnostima i realizacijom manifestacije Dečiji naučni kamp na teritoriji naše zemlje. Stručnu podršku i pomoć pružila je i nastavnica muzičkog Snežana Šalai Tibor iz OŠ “Vuka Karadžić”.

Mladi iz Šapca sa Akademije strukovnih studija našli su se u ulozi naučnih demonstratora, kao i njihove kolege iz Beograda studenti pedagogije i biologije.

Galerija:

Foto: CSU Šabac