Sledeća nedelja u Šapcu biće u znaku Evropske nedelje istraživača koja će trajati od 24. do 28. septembra u preko 20 gradova. Trinaesti put zaredom u Evropi i deveti put u Srbiji održaće se i “Noć istraživača” kao centralni događaj manifestacije,koja će biti održana širom Evrope u petak, 28. septembra. Nezaobilazno naučno druženje održavaće se poslednje nedelje septembra u Centru za stručno usavršavanje Šabac i saradnji sa brojnim partnerima i saradnicima. 

Danas smo održali konferenciju za novinare na kojoj smo predstavili javnosti celokupan program manifestacije kao i učesnike koji će razotkrivajući naučne teorije i eksperimente, vodeći posetioce na putovanje u daleku prošlost, ali i blisku budućnost i prikazujuti izbliza kako izgledaju putevi nauke kroz prizmu kulturnog nasleđa. Noć istraživača ove godine održaće se pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“. Šabac se našao na naučnoj mapi sa sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Kragujevac, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Zaječar, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Bečej, Kikinda.

Evropska Noć istraživača u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri. Sva naučna dešavanja realizuju se kroz tri projekta. Projekat ReFocuS 2.0 (The Road to Friday of Science), čiji je koordinator Prirodno-matematički fakultet Niš, organizuje Noć istraživača u saradnji sa Institutom za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Centrom za promociju nauke i Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kragujevac. Projekat SCIMFONICOM 2018-19 (Scince in Motion for Friday Night Commotion) koordiniše Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo Univerziteta u Beogradu u saradnji sa Fakultetom za fizičku hemiju. Projekat ReConNeCt (Research, Connections, Networks and Culture) vodi Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, a partneri na projektu su Prirodno matematički fakultet Novi Sad, Centar za promociju nauke (CPN), Kreativno edukativni centar, Udruženje naučnih komunikatora – Naukom, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin I Visoka tehnička škola strukovnih studija Subotica.

Sve informacije o sadržajima, lokacijama i satnici ovogodišnje Noći istraživača moguće je proveriti na sajtu: www.nocistrazivaca.rs. i sajtu CSU Šabac: http://csusabac.rs/pogram-manifestacije-noc-istrazivaca/

 

VELIKI POSTER-page-001

 

 

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube