CPN kamion

Poštovani,

Grad Šabac, Centar za promociju nauke i Centar za stručno usavršavanje vas pozivaju da posetite izložbu “Spektri” koja će biti postavljena u bašti Kulturnog centra od 16. do 20. novembra.

Zadovoljstvo nam je i da vas pozovemo na dva zanimljiva predavanja o superherojima nauke i o svetlosti koja će se održati u ponedeljak i sredu od 19 časova u sali Kulturnog centra.

U petak u 19 časova na istom mestu biće održana tribina o životu iznad zemlje.

Ulaz na predavanja i izložbu je slobodan, a sadržaj je podjednako zanimljiv i deci i odraslima.

Povod za predavanja je gostovanje Naučnog kamiona u Šapcu, koji ima za cilj da pokaže deci u svim gradovima Srbije kako izgleda biti naučnik. Kamion koji se prostire na 200 metara kvadratnih biće parkiran na Letnjikovcu, preko puta Centra za stručno usavršavanje i svi znatiželjni mogu ga posetiti od 16. do 20. novembra.

Više informacija o Naučnom kamionu i programu za narednu nedelju možete pogledati na sajtu Centra za promociju nauke http://elementarium.cpn.rs/u-centru/naucni-kamion-sabac/

Opis predavanja koja će se održati u Šapcu u ponedeljak i sredu.

16. novembar:

“Sta danas znamo o Univerzumu (zahvaljujuci svetlosti)”, Stanislav Milošević

Sve sto danas znamo o Univerzumu, bazira se na proucavanju svetlosti koja stize do nas.Danasnja preokupacija astronoma je da sakupe sto vise te svetlosti i da je pravilno analiziraju. U tu svrhu se konstruisu veliki teleskopi koji primaju informacije i razvija teorija koja objasnjava procese koji dovode do nastanka svetlosti. Proucavajuci svetlost na razlicite nacite, dobijamo informacije o raznim izvorima svetlosti: Suncu, drugim zvezdama, planetama, galaksijama, medjuzvezdanoj sredini, ranom Univerzumu…

18. novembar:

“Fizika superheroja”, Tijana Prodanović
Prirodno matematički fakultet, Novi Sad

Supermen leti, Spajdermen se penje po zidovima, Hulk je snažniji od bilo kog čoveka kad pozeleni, ali šta kaže nauka o njihovim supermoćima? Da li priroda može da stvori a nauka da objasni prave superheroje, sa nadljudskim moćima? Da li nas iza ćoška možda čeka neki X-men ili je Betmen najviše čemu možemo da se nadamo?

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube