Obeležili smo NACIONALNI DAN NAUKE sa mališanima iz PU “Naše dete” i vrtića “Veverica” sa Letnjikovca. Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog naučnika i pronalazača Nikole Tesle (1856–1943) i u Srbiji se organizuje deveti put.

Centar za stručno usavršavanje sa Parkom nauke u Šapcu, pridružiio se i ove godine Centru za promociju nauke i drugim Naučnim klubovima u Srbiji i organizovao posetu najmlađih sugrađana u cilju promovisanja nauke, čineći nauku dostupnom, razumljivom upravo preko realnih primera koje mogu promaći u svetu oko sebe.

Makete koje su deo “Karavana za klimu” danas su bile deo programa u kojem smo sa decom pričali o lepim i onim manje lepšim primerima očuvanja životne sredine. Kako nastaje struja uz pomoć solarnog panela, na koji način možemo iskoristiti energiju vetra, kako se grejemo na biomasu…

Na Teslin rođendan pokrenuli smo maketu mini dinamo sistem koji funkcioniše uz pomoć mehaničke energije i na taj način stvara elektičnu energiju.

Zahvaljujući Francuskom institutu u Srbiji, šabačka deca su danas imala priliku da kroz jedan vidi igre i putujuću izložbu koja gostuje u Naučnom klubu Šabac nauče o važnosti zaštite životne sredine i da za prljanje ne postoji izgovor.

Galerija:

Foto: CSU Šabac

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube