U  šabačkom Centru za stručno usavršavanje, u prostorijama Naučnog kluba održana je Sednica Mreže, Regionalnih centara, Centara za stručno usavršavanje i Centra za promociju nauke.

Sastanak je otvorio Branko Filipović, direktor CSU Šabac izražavajući čast i zadovoljstvo što se jedan ovako važan sastanak sa Centrom za promociju nauke kao i sa svim direktorima Regionalnih centara, Centara za stručno usavršavanje i Mreže održava upravo u Šapcu. Na samom početku prisutnima se obratila dr  Tanja Adnađević, rukovodilac sektora za programske aktivnosti Centra za promociju nauke, rekavši da je ovo samo prvi u nizu sastanak po RC i CSU i da će se ta praksa nastaviti kao jedan vid decentralizacije. Ovom prilikom ona je ukratko predstavila novog V.D. direktora CPN-a – Marka Krstića.

Prva tema na dnevnom redu bio je nedavno održani Javni poziv za projekte a ovaj sastanak bio je dobra prilika da se diskutuje o ishodu kao i o potencijalnim problema u vezi same procedure i realizacije istih. Nacionalni “Dan nauke”  koji će se održati 10. jula 2018. godine, bio je kao tema takođe jedna od tačaka dnevnog reda a ovaj sastanak prilika da se učesnici i realizatori dogovore oko detalja. Posebna pažnja se posvetila manifestaciji “Noć istraživača” koja će se održati u septembru ove godine. Ovogodišnja tema ove popularne manifestacije je – Kulturno nasleđe. Šabac sa Parkom nauke će uzeti učešće u ovoj manifestaciji u okviru programa “Reconect”. S obzirom da je ova manifestacija evropski projekat, verujemo da će se na programu i ove godine naći ineteresantne i zanimljive aktivnosti koji će nauku upavo predstaviti kao takvu i na taj način je više približiti svima. “To i jeste glavna vizija, misija i cilj Centra za promociju nauke i svih ustanova sa kojima sarađujemo”, naglasila je Adnađevićeva.

Ovom prilikom dogovorena je i velika godišnja konferencija Mreze RC i CSU koja će se održati u oktobru ove godine. Branko Filipović, direktor CSU Šabac rekao je da je peošle godine konferencija bila izuzetno posećena i da je učešće uzelo 400 direktora iz cele Srbije.

Tanja Adnađević napomenula da je CSU Šabac svakodnevnu delatnost obučavanja i usavršavanja nastavnika i osoba zaposlenih u obrazovanju su proširio, tako da i decu prihvate i da ih i neformalno obučavaju i pomere iz formalnog obrazovanja i okruženja u kome oni moraju da gledaju u knjigu, tablu, da rade domaći… Ovde su da nauče sve kroz manuelni rad, da samo razmišljaju kroz igru, kroz neke zanimljive eksperimete, pokazne stvari. I ono što je najbitnije, uče kroz nešto što se zove ambijentlna učionica a u stvari je šabački Park nauke. Prema njenim rečima Park nauke u Šapcu je najbolji pokazatelj šta loklana zajednica može da uradi za svoje stanovnike i da jedan prostor može da postane zabavan ali i vrlo edukativan. CPN će se truditi da pomogne šabačkom CSU je svakao neka vrsta Makerspace-a. On u Naučnom klubu Beograd već postoji, ali su zaposleni ovde prepoznali da čitava ta makers oprema 3D oprema, 3D štampači, 3D skeneri, CNC mašine je nešto što vodi digitalnom opismenjavanju, savremenim tehnologijama i u obrazovanju, ali uopšteno i u potrebama društva.

Upravo zbog toga Centar za prpmociju nauke darovao je šabačkom Parku nauke dve nove instalacije koje je šabački Park nauke dobio od CPN-a: Dinamo biciklo i Remen sistem – podigni samog sebe. Branko Filipović je rekao da je veoma zadovoljan, da je CPN pomogao šabačkom CSU da poveća broj instalacija  koje se nalaze u, inače najvećem Parku nauke u Srbiji. Zbog toga će sva deca koja dođu u Park nauke moći kroz ineraktivan rad da se upoznaju sa instalacija i da uživaju u njima.

Zbog loših vremeskih uslova i kiše, predstavljanje novih instalacija odloženo je za nekoliko dana.

Galerija:

Foto: CSU Šabac

 

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube