U Centru za stručno usavršavanje u Šapcu, u saradnji sa Zavodom za zaštitu prirode Srbije i OŠ „Stojan Novaković“ održana prezentacija Crvenih knjiga flore i faune naše zemlje sa radionicom o sovama 17. aprila 2019. godine.

O značaju izrade crvenih knjiga govorili su ornitolog Miloš Radaković i andragog Nataša Panić stručni saradnici ZZPS. Posebno je predstavljena Crvene knjige faune Srbije III Ptice koja je nedavno izašla iz štampe.

Marija Đerić, pomoćnik direktora OŠ “Stojan Novaković” i nastavnica biologije i ovoga puta pružila je bezrezervnu inicijativu i podršku za održavanje jednog ovakvog događaja, gradeći međuinstitucionalnu saradnju između ZZPS, OŠ “Stojan Novaković” i CSU Šabac a sve u cilju edukacije dece.

Ispred CSU Šabac, Tamara Pejić stručni saradnik, kazala je da Centar kao ustanova veoma polaže na neformalno obrazovanje dece u čujem cilju i organizuje događaje ovog tipa u okviru kojih naša šabačka deca šire svoje vidike i razbijaju predrasude i strahove najvažnijom stvari – znanjem.

Predstavnicima škola, za potrebe školskih biblioteka, poklonjene su knjige iz edicije crvrnih izdanja od strane Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Drugi deo je realizovan napolju, kroz vrlo dinamičnu i inteaktivnu radionicu o sovama koju je vodio ornitolog Miloš Radaković. Učenici su imali priliku da se upoznaju sa tri vrste sove zahvaljujući prepariranim primercima sova koje je ZZPS doneo u cilju edukacije dece. U Letnjikovačkoj šumi, đaci su imali zadatak da uz pomoć teleskopa i dvogleda pronađu sakrivene sove, što nije bio nimalo lak zadak s obzirom da one imaju odličnu kamuflažu. Cilj ove radionice bila je edukacija o sovama i njihova zaštita.

Galerija:

Foto: CSU Šabac

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube