Završna konferencija projekta ROSIS4H – “Ponovno otkrivanje mogućnosti za razvoj hortikulture kroz održivi uticaj u prekograničnom području” održana je danas u šabačkom Centru za stručno usavršavanje. Projekat je počeo potpisivanjem ugovora u septembru 2017. godine u Šapcu, čime je nastavljena saradnja poznatih partnera – Grada Šapca, Srednje poljoprivredne škola sa domom učenika iz Šapca sa Centrom za razvoj Brodsko-posavske županije, Regionalnim centrom za biotehnološka istraživanja i razvoj Brodsko-posavske županije i Srednjom školom “Matija Antun Reljković” iz Slavonskog Broda.

Konferenciji je prisustvovao i zamenik ambasadora Republike Hrvatske u SrbijiStjepan Glas, a u uvodnom delu u ime Projektnog tima, grada domaćina i gostiju, obratili su se Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca, Nebojša Zelenović, gradonačelnik i Magdalena Zmaić, predstavnica Centra za razvoj Brodsko-posavske županije. Osim brojnih edukacija, predavanja i studijskih poseta, koje su služile sticanju novih saznanja i razmeni iskustava, partneri na ovom projektu dobili su i vrednu opremu.

Između ostalog, realizacijom ovog projekta, Srednja poljoprivredna škola sa domom učenika iz Šapca dobila je vrednu laboratoriju za analizu zemljišta, a grad vozilo, kao i info pult za potrebe poljoprivrednika i e-platformu namenjenu ovoj tematici. Srednja škola “Matija Antun Reljković” dobila je sušaru, cisternu, tunelski plastenik i sistem za orošavanje u plasteniku, a Regionalni centar za biotehnološa istraživanja i razvoj atomski spektafotometar za analizu zemljišta. U okviru projekta razvijene su nove usluge na polju edukacije za poljoprivredne proizvođače kao i dve studije: za Grad Šabac Studija o razvoju klastera u hortikulturi dok je Regionalni centar za biotehnološka istraživanja i razvoj iz Slavonskog Broda dobio Studiju sa akcionim planom daljeg razvoja.

Galerija:

 

Foto: Jelena Ilić

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube