Autori:
Verica Lukić, Profesor razredne nastave, OŠ „Kralj A. Prvi Karađorđević, Jadranska Lešnica; Slavica Petrović-Tadić, doktor medicine, Opšta bolnica Loznica;
Realizatori:
Verica Lukić, Profesor razredne nastave, OŠ „Kralj A. Prvi Karađorđević, Jadranska Lešnica; Slavica Petrović-Tadić, doktor medicine, Opšta bolnica Loznica; Slavica Ranković, doktor medicine, Dom zdravlja Titel;
Oblast:
zdravstveno vaspitanje
Kompetencija:
kompetencije za poučavanje i učenje
Prioritetna oblast:
Unapređivanje kompetencija nastavnika u oblasti planiranja i realizacije nastave orijentisane na ishode (podizanje nivoa metodičkih znanja relevantnih za ciljeve i ishode predmeta/oblasti)
Opšti ciljevi:
Podizanje nivoa svesti o značaju ishrane u čuvanju i unapređenju zdravlja i prevenciji bolesti u kojima je ishrana vodeći faktor rizika. Edukovati učesnike da znanja primene, implementiraju učenicima kroz školske sadržaje.
Specifični ciljevi:
Uviđanje značaja i pronalaženje načina da se razgovara o pravilnoj ishrani kod učenika i osoba iz okruženja. Sprovođenje obuke za one koji su sa učenicima u neposrednom kontaktu da prošire znanja iz oblasti ishrane, i da više,veštije, otvorenije razgovaraju o ishrani koja utiče na zdravlje. Unapređenje komunikacijske veštine nastavnika, kao i unapređene veštine timske komunikacije. Osposobljavanje vaspitača, učitelja,nastavnika za prepoznavanje situacija nepravilne ishrane i prikaz aktivnosti kojima se motivišu učenici da se pravilno hrane. Uključivanje dece u radionice i zabavne igre vezane za ishranu. Podsticati kreativnosti nastavnika da sami osmišljavaju različite načine realizacije pojedinih sadržaja iz programa. Razmena primera dobre prakse.
Ciljna grupa:
nastavnik razredne nastave
nastavnik predmetne nastave – osnovna škola
nastavnik u školi za obrazovanje učenika sa smetnjama u razvoju
nastavnik u školi za obrazovanje odraslih
nastavnik izbornih i fakultativnih predmeta
vaspitač u predškolskoj ustanovi
medicinska sestra – vaspitač
Vaspitač u domu učenika
stručni saradnik u predškolskoj ustanovi
stručni saradnik u školi
saradnik (pedagoški
andragoški asistent i pomoćni nastavnik)
Teme programa:
1. danProgram i pravila radaUlazni testRezultati istraživačkog rada vezanog za pravilnu ishranu decePrincipi pravilne ishranePiramida pravilne ishranePauzaGrupe namirnica iz piramideRadionica: pravljenje dnevnog jelovnika za zdravu osobu PauzaIshrana kao faktor rizika za javljanje bolestiRezultati istraživanja u Savetovalištu za ishranu ZC.Poruke potrošačima u izboru hraneŠta znači odgovorno koristiti hranu?Korisni saveti za zdravu ishranuRadionica: koja hrana sigurno vodi u bolestPauzaKako se hrane školarci?Zavoleti zdravu hranu. Naši predlozi za aktivnostiSavetnici u učenjuIzlazni testevaluacija
Broj učesnika:
30
Trajanje programa:
dana: 1
bodova: 8
Cena:
Cena seminara po učesniku iznosi 1.500 dinara, ukoliko je formirana grupa od 30 učesnika. U cenu je uključen honorar predavača, putni troškovi, radni materijal za učesnike i uverenja.
Course Features
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Duration 1 day
- Skill level All levels
- Students 0
- Assessments Yes