Svetski dan energetske efikasnosti obeležava se 5. marta, u čast prvog sastanka svetskih stručnjaka, na temu energetske efikasnosti, održanog na ovaj dan 1998. u Velsu, u Austriji.
Povodom toga u petak 5. marta u #Centru_za_stručno_usavršavanje, profesor Milan Savić inženjer elektrotehnike izvodiće eksperimente sa svojim učenicima vezano za obnovljive izvore energije i povećanje energetske efikasnosti.
Profesor Milan Savić zajedno sa svojim učenicima pokrenuće automobil na slanu vodu, a pokazaće nam kako uz pomoć tople i hladne vode može da se proizvede struja. Uz pomoć eksperimenata pokazaće nam kako na najefikasniji način da koristimo solarnu energiju, energiju vetra i termalnih voda.
Šta predstavlja energetska efikasnost?
Svakoga dana ljudi upotrebljavaju energiju u najrazličitije svrhe: za grejanje, hlađenje, osvetljenje, proizvodnju, zabavu i druge svrhe. Način na koje se energija koristi bitno utiče na našu okolinu i život, zato je veoma važno ne samo da li štedimo energiju, već i da li je koristimo na najefikasniji način.

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube

You tube