Konferencijom “Očuvanjem vlažnih područja u borbi protiv klimatskih promena” u šabačkom Centru za stručno usavršavanje 1. februara 2019. godine obeležen je Svetski dan vlažnih staništa. Značaj očuvanja vlažnih područja, kao centara biološke raznovrsnosti i staništa specifične flore i faune, kao i načina za obezbeđivanje čiste vode, smanjenja uticaja poplava i ublažavanje efekata klimatskih promena, potvrdilo je prisustvo velikog broja stručnjaka iz ove oblasti na Konferenciji u Šapcu. U ime grada Šapca učesnike Konferencije pozdravio je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca. – Zadovoljstvo mi je što ste se okupili u Šapcu na ovako važnom stručnom skupu. Verujem da će razmena vaših iskustava i znanja doprineti odgovornijem odnosu prema očuvanju i zaštiti životne sredine, kao i očuvanju biodiverziteta – rekao je Pajić.

SVETSKI DAN VLAŽNIH STANIŠTA obeležava se da bi se ukazalo na njihov značaj, jer pored ostalog, obezbeđuju čistu vodu i smanjuju uticaj poplava, ali močvarna područja spadaju i u najugroženija. Močvarna područja spadaju u najugroženija zbog neadekvatnog odvodnjavanja i isušivanja zemljišta, zagađivanja, kao i prekomerne eksploatacije bioloških vrsta koje ih nastanjuju. Ta područja su značajna za hidrološke i ekološke procese, i za ukupni biodiverzitet u svetu. Osim toga, nezamenljiva su prirodna staništa za mnogobrojne i različite vrste flore i faune. Dan vlažnih staništa prvi put je obeležen 1971. godine, kada je više od 160 država u iranskom gradu Ramsaru potpisalo Konvenciju o močvarama koje su od međunarodnog značaja, posebno kao prebivalište ptica-močvarica. “

Konferenciju u Šapcu organizovali su Ministarstvo za zaštitu životne sredine, Zavod za zaštitu prirodu Srbije, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Grad Šabac i Centar za stručno usavršavanje.

Foto: Jelena Ilić

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube