Prva u nizu aktivnosti širenja naučne kominikacije među decom pokrenuta je juče u Naučnom_klubu_Šabac. U saradnji sa Centrom za promociju nauke tokom narednih godinu dana organizovaćemo najrazličitije programe koji su namenjeni, ne samo deci, već i svim zainteresovanim Šapčanima. Projekat #GeneTRIKa je okupio starije osnovce jer je Naučni klub Šabac bio pravo mesto na kom su mogli čuti nešto više i nešto drugačije nego obično. Učesnici su bili učenici Osnovne škole “Stojan Novaković” sa Letnjikovca.
Mladi biolozi Danijela Marković dipl. profesor biologije i Nenad Krsmanović dipl. biolog – istraživač saradnik na PMF-u u Novom Sadu poveli su učesnike u temu nasleđivanja, naslednih osobina i na koji način se nasleđuju krvne grupe, pol, boja kose i očiju. Takođe su dobili uputsva o potrebnim podacima koje je neophodno prikupiti od članova svoje porodice (boja kose, očiju, kovrdžava/ravna kosa, visina, krvna grupa, ….) koje će obrađivati na nekoj od narednih oktobarskih radionica.
Na prvoj DNK radionici naučili su nešto više o ukrštanju i nasleđivanju. Uz pomoć štapića različite boje učenici su videli primere dihibridnog ukrštanja, izražavali su procentualno zastupljenost svake osobine i određivati dominantne i recesivne osobine.
U oktobru nastaljamo sa aktivnostima u okviru „GeneTRIKe“ jer nas očekuje pravljenje genetičkog rodoslova i beleženje osobinakao i predviđanje osobina budućih potomaka.
Galerija: 

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube

You tube