I ove godine #Centar_za_promociju_nauke raspisao je Javni poziv projekte koji za cilj imaju podizanje nivoa naučne pismenosti i širenja naučne kulture sprovođenjem postupka decentralizacije promocije i popularizacije nauke na teritoriji Republike Srbije.
U našem gradu će se zahvaljujući tome realizovati dva projekta, a u tom povodu su u Šabac stigla i tri priznanja:
1. Centru za stručno usavršavanje Šabac za unapređenje promocije i popularizaciju nauke u okviru Javnog poziva Centra za promociju nauke;
2. Osnovnoj školi “Vuk Karadžić”, za projekat “Zvuci moga kraja”, autorke Snežane Šalai Tibor;
“Učenici istražuju, prikupljaju materijale (audio,video zapise, fotografije).Obilaziće okolna sela, intervjuisati pojedince koji znaju stare narodne pesme ili igre i one koji imaju stare muzičke instrumente i narodnu nošnju. U Naučnom klubu će obrađivati materijale koje su prikupili i praviti zajednički blog kao i bilten. Mapiraće na interaktivnoj mapi područja koja su istraživali, staviti fotografije, audio, video zapise,tekst.”
3. Dr Goranu Stojićeviću autoru projekata “Oblakomer”;
“Kako na najjednostavniji način saznati koja je vrsta oblaka iznad nas i kakvo nam vreme „nosi“? Odgovor je jednostavan! Uporedite oblak na nebu sa albumom slika i znaćete sve o njemu. Eksponat funkcioniše na taj način što posmatrač stoji ispred table gde su slike različitih vrsta oblaka. Središnji deo eksponata je providan. Posmatrač kroz otvor gleda kakvi su trenutno oblaci na nebu i upoređuje sa slikama sa strane na kojima su ispisani nazivi vrste oblaka.”
Zahvaljujemo se autorima kao i CPN-u na podršci!
Galerija: 

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube

You tube