Udruženje pčelara "Šabac"
 • Vreme dogadjaja:
 • Lokacija: Centar za stručno usavršavanje Šabac
 • Predavači: ,
Ulaz slobodan

Katedra za biologiju Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu i Savez pčelarskih organizacija Srbije nastavljaju sa organizovanjem besplatnih (poklon) predavanja. Zahvaljujući podršci nacionalne kompanije međunarodnog renomea – Evrotom,u ovom ciklusu biće održana predavanja za pčelare u sledećim gradovima:

 1. 15.02. 2015. Šabac, 10h – Centar za stručno usavršavanje Šabac
 2. 21.02. 2015. Ivanjica 11h – „Plava sala“ Doma kulture Ivanjica
 3. 14.03. 2015. Požarevac 10 h – Pozorišna sala Kostolac
 4. 15.03. 2015. Niš, 11h – Prva niška gimnazija Stevan Sremac
 5. 22.03. 2015. Šid, 10h – Kulturno obrazovni centar Šid

Program je organizovan kao Simpozijum za pčelare sa temom: Klinički pregled i izimljavanje pčela, a obuhvataće sledeća predavanja:

 1.     Izimljavanje i klinički pregled pčelinjih društava  –  Prof. dr Zoran Stanimirović

Najčešće greške i propusti koje pčelari prave prilikom izimljavanja pčelinjih društava,  kao i prikazivanje načina za pravilno  izimljavanje. Kvalitetna ishrana kao imperativ dobrog zdravstvenog stanaja i dobrog prinosa pčelinjih zajednica, kao i pravilan pregled društava i prevencija bolesti pčela (nozemoze, varoze, askosferoze, američke i evropske  trulrži pčelinjeg legla i dr).

 1. Virusi kao krajnji egzekutori pčelinjih društava – Asistent Uroš Glavinić dr vet. med.

Virusne infekcije pčela (virusi akutne i hronične paralize pčela, mešinastog legla i deformisanih krila), ostali patogeni i nespecifični faktori koji utiču na zdravstveno stanje i kondiciju pčelinjih zajednica.

 1. Predstavljanje preparata za ishranu i zdravstvenu zaštitu pčela kompanije Evrotom– Toma Pavlić

Prikazivanje promotivnog filma Evrotom kompanije. Predstavljanje palete proizvoda kompanije Evrotom, koji se koriste u pčelarstvu kao hrana i suplementi u ishrani pčela; proizvodi koji se koriste u zdravstvenoj zaštiti pčela kao i ostali proizvodi i oprema iz asortimana kompanije Evrotom.