NAPUNIMO BATERIJE!- DINAMO BICIKL
Ovaj eksponat predstavlja ujedno zabavu i rekreaciju za sve uzraste, ali nam on, pre svega, pokazuje da svojim učinkom sami možemo proizvesti električnu energiju. Za potrebe parka nauke dizajniran je poseban bicikl sa dinamo sistemom koji mi pokrećemo i tako generišemo električnu energiju. Okretanjem pedala moguće je stvoriti dovoljno električne energije da se pokrene lokalna radio-stanica, napuni telefon ili osvetli deo parka.
Jedan ovakav bicikl bi u bubnju, tj. kućištu koje štiti sistem lanca i zupčanika, sadržao:
– Punjiva baterija 12 V (da se sastoji od litijum -jonskih ćelija)
– 300 W DC generator
– Elektronski kontroler punjenja i pražnjenja baterije
– Elektronski kontroler koji obezbeđuje ispravan napon i
struju za priključene potrošače (5 V za mobilni i LED sijalice, 6 V ili 12 V za radio)
– Sitem za podešavanje brzine i snage prenosa pedala na generator
– Monitor sa prikazom parametara kao što su struja, napon snaga prilikom punjenja i pražnjenja, prikaz potrošnje potrošača (radio, mobilni telefon, LED osvetljenje) koji se sastoji od istrument tabli u vidu led elemenata
DINAMO BICIKLO
Dinamo bicikl kod koga se okretanjem pedala proizvodi struja koja pokreće radio, punjač za mobilni telefon i lampu postavljen je u Parka nauke. Unutar kućišta na biciklu nalazi se zupčanik sa lancem preko kojeg se okretanjem pedala u drugom delu prenosi obrtaj koji dalje pokreće dinamo generator koji dalje puni litijum jonsku bateriju a ona napaja radio uređaj integrisan u volanu od bicikla, punjač za mobilni telefon i lampu. Dinamo bicikl koristi DC motor sa permanentim magnetima snage 300 W maksimalne struje 20 A, a zavisno od brzine okretanja pedala napon varira od 0 do 18 V.