Savetovanje pčelara Mačvanskog i Kolubarskog okruga, 31. po redu, održano je danas u Centru za stručno usavršavanje u Šapcu. Osim o aktuelnim problemima srpskog pčelarstva, govorilo se o hemikalijama u pčelarstvu, prolećnom razvoju pčelinjih zajednica i pripremi za bagremovu pašu. U radu skupa učestvovalo je 26 udruženja Asocijacije pčelara dva okruga, kao i pčelari iz Beograda, Rume, Sremske Mitrovice, Republike Srpske i Brčko Distrikta BiH.
Pčelare je pozdravio gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović, poručivši im da samo udruženi, sa standardizovanom proizvodnjom, mogu očekivati bolji plasman na tržištu i povoljniju cenu.
– Grad Šabac ima zadatak da proizvođačima omogući da proizvedu i zarade više. Direkcija za poljoprivredu je pripremila program podsticaja zasnivanja novih košnica, ali ono na čemu naročito insistiramo je udruživanje čiji je cilj formiranje standarda u kvalitetu i količini. Tako ćemo stvoriti uslove da naši proizvođači meda dobro zarade, istakao je gradonačelnik Šapca.
Sa više od 200 tona meda godišnje, šabački kraj je jedan od najvećih proizvođača meda u Srbiji. Samo u 2014 godini, koja je za pčelare bila nepovoljna, proizvedeno je 217 tona meda, što je registrovana količina, a nezvanično, proizvedeno je još 30 odsto od ove količine. Na teritoriji grada Šapca registrovano je 7329 košnica i 151 pčelar.

 

Prevodilac:

Facebook

Grad Šabac
Grad Šabac

You tube

You tube