Neka Vaši učenici budu deo zelenog prostora na otovrenom u formi trodimezionalnog udžbenika u kojem je predstvaljeno 30 fantastičnih naučnih instalacija. One prikazuju autentične naučne fenomene iz oblasti: fizike, astronomije, geografije, biolologije i hemije. Naša ideja je da učenici izađu iz učionice i postanu deo laboratorije na otovorenom gde mogu da posmatraju, promišljaju i uče o prirodnim pojavama. Uđite u nevidljivi svet i (do)živi nauku sa ineteraktivnim instalacijama u šabačkom Parku nauke!

ŠTA JE PARK NAUKE?

Jedinstven u regionu, PARK NAUKE u Šapcu je putovanje kroz znanje i kroz vreme. Naše instalacije otkrivaju i objašnjavaju svet i pojave u njemu, prikazuju autentične naučne fenomene iz oblasti: fizike, astronomije, geografije, biolologije i hemije. U ineterakciji sa instalacijama, možeš postati živa kazaljka na sunčanom satu i svojom senkom pokazati tačno vreme, na Brahistohroni dokazati da najkraći put nije uvek i najbrži, preko paraboličnih ogledala čuti zvuk koji je 20 metara dalje… I to nije sve! Na globusu DING možeš realno pratiti prirodne pojave, odrigrati partiju šaha i biti deo optičke iluzije zbog koje nećeš više verovati svojim očima…. Mi verujemo u znanje, zato inspirišemo i podstičemo sve znalce i radoznalce i zajedno sa njima otkrivamo i objašnjavamo svet naučnih tajni…. (DO)ŽIVI NAUKU I OTKRIJ SVET – PARK NAUKE ŠABAC!

KOME JE NAMENjEN?

Naučne poslastice su za sve uzraste i svi mogu da uče, ali i predaju u našem Parku nauke. Ovo je mesto na kom se traže odgovori i postavljaju nova pitanja, ovde su postavljene naučne table, pa možete čitati i učiti i samostalno. Svi mogu da uče u Parku nauke, a mnogi mogu i da predaju u njemu. Sadržaji su takvi da postoje naučne poslastice za sve uzraste, počev od najmlađih u vrtićima koji mogu da upoznaju planetu Zemlјu, merenje vremena i vremenskih prilika, a stariji će se podsetiti meridijana, refleksije zvuka, kristalnih struktura, replikacije DNK. U celom Parku postavlјene su naučne table, pa možete čitati i učiti samostalno. Pozivamo sve učenike i učitelje, nastavnike i profesore spremne da uče i usavršavaju se, da zajedno sa nama otkrivajući naučne tajne, bolje upoznaju svet i život. U duhu obrazovnog, saznajnog, kulturnog i omladinskog turizma, Park nauke u Šapcu je mesto koje ćete voleti!

Kratak istorijat Parka nauke

U Šabačkom Centru za stručno usavršavanje, u utorak, 26. marta 2013. otvoren je Park nauke, prvi u Srbiji. Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejom u Šapcu i Centrom za promociju nauke, a njegovi autori su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović profesor u srednjoj medicinskoj školi i Goran Stojićević, direktor Centra za stručno usavršavanje (CSU) u Šapcu. Cilј Naučnih parkova jeste da se na otvorenom, javno dostupnom zelenom prostoru, prikažu autentični primeri naučnih fenomena iz oblasti fizike i astronomije, biologije i hemije i biologije, i da se posetioci upoznaju s njima na interaktivan način. Sadržaji parkova nauke namenjeni su svim uzrastima, a inspirišu otkrivanje raznovrsnih zakona prirode i razumevanje prirodnih nauka. Park je napravlјen u okviru Centra za stručno usavršavanje (CSU). Sada uz njega stoji još 30 instalacija – od edukativne fontane, preko paraboličnih zvučnih ogledala pomoću kojih se može čuti šaputanje na udalјenosti od 20 metara, Nјutnovog klatna, modela DNK, kristalne rešetetke, solarnog panela, sata u kome posetioci glume kazalјku, meteorološke stanice, naučnog tobogana, Griničkog meridijana, modela kuhinjske soli – a uz njih i 30 naučnih tabli za objašnjenja. Kada je 26.3.2011. instaliran DING u Velikom parku, tadašnji autori su nagovestili ideju stvaranja Parka nauke u Šapcu. Tadašnji autor projekta je ostvario potpuno novu ideju trodimenzionalnog udžbenika koji omogućava izlazak iz učionice, aktivno učenje kao i razvoj podsticajnih prostora za učenje prirodnih nauka. Šest meseci kasnije, DING je preselјen u dvorište Centra za stručno usavršavanje i tu počinje njegov nov život, osunčan i siguran. Godinu dana kasnije 26.4.2012. autori projekta postavlјaju zanimlјivu fontanu. Ideja podsticajne okoline počinje aktivno da živi i da se širi, kako u Šapcu, tako i u drugim krajevima Srbije. Danas je pred Vama lepo osmišlјen i dizajniran Park nauke koji služi novim metodama učenja i promišlјanja u prirodnim naukama.

Pozivamo sve učitelјe, nastavnike, profesore fizike, geografije, biologije, matematike, otvorene za saradnju i zainteresovane za savremene metode učenja, da dođu u ovaj unikatni Park i posmatraju kako njihovi učenici napreduju u razmišlјanju i razumevanju prirodnih nauka

pdfPoziv obilaska “Parka nauke”