U Šabačkom Centru za stručno usavršavanje, u utorak, 26. marta, 2013 otvoren je Park nauke, prvi u Srbiji. Ovaj projekat ostvaren je u saradnji sa Institutom za fiziku, Društvom fizičara Srbije, Narodnim muzejom u Šapcu i Centrom za promociju nauke, a njegovi autori su profesor doktor Mirjana Božić Popović sa beogradskog Instituta za fiziku i šabački magistri Tatjana Marković Topalović profesor u srednjoj medicinskoj školi i Goran Stojićević, direktor Centra za stručno usavršavanje (CSU) u Šapcu.

Cilј naučnih parkova jeste da se na otvorenom, javno dostupnom zelenom prostoru, prikažu autentični primeri naučnih fenomena iz oblasti fizike i astronomije, biologije i hemije i biologije, i da se posetioci upoznaju s njima na interaktivan način. Sadržaji parkova nauke namenjeni su svim uzrastima, a inspirišu otkrivanje raznovrsnih zakona prirode i razumevanje prirodnih nauka.

Park je napravlјen u okviru Centra za stručno usavršavanje (CSU). Sada uz njega stoji još 27 instalacija – od edukativne fontane, preko paraboličnih zvučnih ogledala pomoću kojih se može čuti šaputanje na udalјenosti od 20 metara, Nјutnovog klatna, modela DNK, kristalne rešetetke, solarnog panela, sata u kome posetioci glume kazalјku, meteorološke stanice, naučnog tobogana, Griničkog meridijana, modela kuhinjske soli – a uz njih i 27 naučnih tabli za objašnjenja.

Kada je 26.3.2011 instaliran DING u Velikom parku, tadašnji autori su nagovestili ideju stvaranja Parka nauke u Šapcu. Tadašnji autor projekta je ostvario potpuno novu ideju trodimenzionalnog udžbenika koji omogućava izlazak iz učionice, aktivno učenje kao i razvoj podsticajnih prostora za učenje prirodnih nauka.

Šest meseci kasnije, DING je preselјen u dvorište Centra za stručno usavršavanje i tu počinje njegov nov život, osunčan i siguran.

Godinu dana kasnije 26.4.2012 autori projekta postavlјaju zanimlјivu fontanu. Ideja podsticajne okoline počinje aktivno da živi i da se širi, kako u Šapcu, tako i u drugim krajevima Srbije.

Danas je pred Vama lepo osmišlјen i dizajniran Park nauke koji služi novim metodama učenja i promišlјanja u prirodnim naukama.

Kome je namenjen Park nauke

Svi mogu da uče u Parku nauke, a mnogi mogu i da predaju u njemu. Sadržaji su takvi da postoje naučne poslastice za sve uzraste, počev od najmlađih u vrtićima koji mogu da upoznaju planetu Zemlјu, merenje vremena i vremenskih prilika, a stariji će se podsetiti meridijana, refleksije zvuka, kristalnih struktura, replikacije DNK.

U celom Parku postavlјene su naučne table, pa možete čitati i učiti samostalno. Pozivamo sve učitelјe, nastavnike, profesore fizike, geografije, biologije, matematike, otvorene za saradnju i zainteresovane za savremene metode učenja, da dođu u ovaj unikatni Park i posmatraju kako njihovi učenici napreduju u razmišlјanju i razumevanju prirodnih nauka.

pdfPoziv obilaska “Parka nauke”